zaterdag 1 juli 2017

Twee Spinoza-boeken van René Willemsen

René Willemsen (Amsterdam, 1953) studeerde economische geschiedenis aan de UvA. Hij promoveerde in 1988, waarna hij 25 jaar werkzaam was in de financiële sector.
Hij verdiepte zich in de economische geschiedenis van Nederland en begon zich gaandeweg ook voor filosofie te interesseren, in eerste instantie voor Spinoza maar later ook voor andere grote denkers.
Van juni 2011 – juni 2015 was hij lid van het bestuur van de Vereniging Het Spinozahuis.
Hij publiceerde eerder De adagia van Michel de Montaigne, waarover hij tijdens de zomercursus van de VHS in 2012 een avond vulde (en een relatie legde tussen Montaigne en Spinoza; cf. blog)

Dit jaar komt hij met twee boeken, waarin Spinoza een grote rol speelt.
In april zou bij uitgeverij Klement verschijnen, maar is volgens mij althans volgens Bol.com nog niet uit, volgens Boom voor juli 2017 verwacht, 11 juillet 2017 volgens amazon.fr:


René Willemsen, Ontspoord eigenbelang. Essay over Spinoza en economische complexiteit.

Geïnspireerd door Montaignes Essais tast René Willemsen onontgonnen terrein af. Hij zoekt en vindt onverwachte parallellen tussen Spinoza, misschien wel onze grootste filosoof, en de economen die na de kredietcrisis van 2008 een nieuw economisch paradigma propageren, de complexiteits-theorie. We maken kennis met bekende en minder bekende Nederlandse denkers als Hugo de Groot, de gebroeders De la Court en Franciscus van den Enden.
Ontspoord eigenbelang illustreert hoe ‘nieuwe’ ideeën veelal hun oorsprong vinden in de rijke intellectuele traditie van de Verlichting.
[cf. Klement en voorjaarsfolder]

 

En eind juni verscheen zijn eerste roman:
René Willemsen, Het onvoltooide leven van Thomas. Nobelman, Uitgeverij. 164 pagina's  |  ISBN 9789491737251  | 29 juni 2017

"De roman Het onvoltooide leven van Thomas gaat over vriendschap, schuld en boete, en de zoektocht naar zinvolle levensovertuigingen. Henri en Thomas zijn vrienden die veel interesses delen; ze wandelen graag en bespreken de belangrijke gebeurtenissen uit hun leven. Thomas draagt een trauma met zich mee dat hij in Parijs in de meidagen van 1968 heeft opgelopen. Henri is een einzelgänger die al vroeg de weg naar de filosofie heeft gevonden. Hij probeert tijdens wandelingen Thomas te winnen voor de filosofie van Spinoza en het schuldgevoel dat hij meedraagt af te werpen.
Dan volgt een dramatische episode: Thomas komt weer in contact met zijn voormalige vriendin. Ze blijkt ongeneeslijk ziek te zijn en haar leven als voltooid te beschouwen. Hij stemt ermee in aanwezig te zijn bij haar zelf gekozen einde, maar de gevolgen zijn ingrijpend. Biedt het Humanisme hen voldoende houvast om het leven te doorstaan? Dit spannende met afwisseling geschreven verhaal kan met recht een Spinozistische roman worden genoemd." Aldus de uitgever.
Hier al een eerste recensie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten