maandag 31 juli 2017

Kierkegaard & Spinoza – een kort literatuuroverzicht [1]


De naam van S.A. Kierkegaard kwam best vaak langs op de vorige versie van dit blog (zoals deze link desgewenst laat zien), maar van een apart blog over deze 19e eeuwse filosoof kwam het nog niet. Toen ik jaren geleden het boekje las van Etienne Kuypers (red.), Sporen van Spinoza [Garant, 1993 – books.google], viel me op dat de auteur in het hoofdstuk van zijn hand, “Filosoferen als Ethische bezinning. Een confrontatie tussen Spinoza en Wittgenstein in epistemologisch opzicht” in een voetnoot[#21] heel veel informatie over Kierkegaard’s lezing van Spinoza bracht. Sindsdien had ik het ‘plan’ ooit daarover een blog te maken maar het was kennelijk geen echt plan – want er kwam niets van. De reactie die Ed plaatste op dit blog van gisteren, werd aanleiding voor me om nu toch eens dit blog over Kierkegaard & Spinoza te maken. Ik volsta met in een volgend blog een kroniek te brengen van tamelijk recente literatuur. Maar begin in dit blog met het binnenhalen van die uitgebreide voetnoot van Etienne Kuypers [hier diens website].

[Het was de opzet hier de betreffende tekst binnen te halen, maar zo werkt books.google kennelijk niet meer.  U kunt de tekst alleen nog bij Google  zelflezen, wanneer u op onderstaande link klikt. Embedden is er niet meer bij... Het gaat dus om eindnoot 21]

Søren Kierkegaard (1813-1855) naar een tekening die H.P. Hansen (1829-1899) als xylograaf of houtgraveur omstreeks 1853-1855 maakte en die werd uitgegeven door uitgeverij Stenders
[van The Royal Library, National Collections Department, Denmark, Prints and Photographs - Flickr]


 

2 opmerkingen:

  1. Ik had nog nooit een portret van Kierkegaard gezien Stan. Ik had een heel ander beeld van hem. Dit is een predikant, geen filosoof.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mark,

    kan een predikant geen boeiend filosofisch denken brengen? Nietzsche was van opleiding filoloog, is die voor jou dan ook geen filosoof?
    Kierkegaard heeft veel geschreven en vaak is het hardwerken om zijn teksten te doorworstelen. Maar het kleine boekje 'Ironie' uitgegeven bij Boom is filosofisch interessant, of het wat oudere 'Denken en zijn', ook uitgegeven bij Boom. Wel grappig is hoe Kierkegaard van Hegel een stroman maakt en hem onnodig aanvalt. Wat Kierkegaard dan verbeterend inbrengt is vaak gewoon zelf bij Hegel te lezen.
    Lacan en konsoorten bouwen dan weer graag verder op het enigmatische 'Het subjectieve is de waarheid' van Kierkegaard. En Badiou verbindt Spinoza met Kierkegaard maar dat vraagt een welwillende lezing.
    Kierkegaard geen filosoof?

    BeantwoordenVerwijderen