woensdag 23 augustus 2017

Historiek.net telt en kent Spinoza niet onder “Beroemde filosofen”

De website Historiek.net heb ik hoog zitten: een prima website met veel historische informatie, boekbesprekingen etc. o.a. diverse boeken over Spinoza werden recent besproken en er is ook een pagina over Baruch Spinoza [met accent op z’n biografie, weinig over zijn filosofie]. De site ontving terecht de publiekswaarding als het beste online geschiedenisproject.

Maar wat zie ik vandaag tot mijn verbazing: op de pagina ‘filosofie’ wordt een lijst gegeven van “Beroemde filosofen” en daarin komt Spinoza niet voor! Zie die lijst onder.
Ook wordt er een link gegeven naar “50 denkers die de moderne wereld vormgaven” en dat betreft het boek van Stephen Trombley, De filosofiecanon. 50 denkers die de moderne wereld vormgaven [J.M. Meulenhoff, 2013]. Bij books.google kun je de oorspronkelijke Engelse versie inzien en daar blijkt het boek bij Kant te beginnen; dus Descartes en Spinoza hebben geen eigen hoofdstuk. Wel komt de naam van Descartes tienmaal voor en Spinoza één keer, n.l. in deze passage:
H.H. Joachim (1868-1938) was a student of Bradley who published an important study of Benedict de Spinoza (1632-77) as well as the boldly named The Nature of Truth (1906) in which he formulated an important version of coherence theory. This holds that a proposition is true to the extent that it is a necessary constituent of a systematically coherent whole. [p. 98 books,google]
Dat Spinoza in dit boek niet voorkomt, kan Historiek.net niet helpen. Uiteraard mogen ze er toch reclame voor maken en het verkopen. Maar voor die lijst zijn ze zelf verantwoordelijk en dan is het een grote omissie, ja een tamelijke schande dat Spinoza daar buiten is gelaten.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten