donderdag 10 augustus 2017

Muziek om tijdens het luisteren de geïntendeerde te transponeren

Er is weinig muziek gecomponeerd om Spinoza te gedenken, of b.v zijn moeder Hanna Debora. We moeten dus zo af en toe wat van elders lenen. Ik vond dat het weer eens tijd werd dat ik de bezoeker van dit blog op schitterende zang wijs, die hij of zij wellicht nog nooit gehoord heeft.
Luister naar het prachtige, lyrische motet Anna Mater Matris Christi, voor vier stemmen, gecomponeerd door John Plummer (c.1410 - c.1484) op een door een anonymus geschreven tekst (die hier te vinden is). Het motet ter ere van Anna, de moeder van Maria, wordt gezongen door het Hilliard Ensemble. De opname geschiedde in september 1982; het Hilliard Ensemble bestond toen uit:
Ashley Stafford, contre-tenor
Paul Elliott, tenor
Rogers Covey-Crump, tenor
Leigh Nixon, tenor
Paul Hillier, basse
De CD werd uitgebracht door Harmonia Mundi France [HMC 901106] met de titel
Medieval English Music. Anonymes des XIVe et XVe siècles [cf.]
Het enige niet anonieme nummer op de CD was track 10. Anna Mater Matris Christi van  John Plummer dat u hier kunt beluisteren [duur 5:53]



 
Ik plaats er een foto bij van het graf van Spinoza's moeder die ik in 2014 maakte.



Het graf van Hanna Deborah, de moeder van Spinoza, op de Sefardische begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk a/d Amstel. Zij is hier begraven op 5 november 1638. De jonge Spinoza zou op de 24e van die maand 6 jaar worden. Hier zal hij als jongen en jongeman elk jaar hebben gestaan voor de jaarlijkse rouwherdenking.
De inscriptie luidt:
Sa D HANA DEBORA D’ESPINOZA MULHER
D MIKAEL D’ESPINOZA QUE A LEVOU
EL DIO Pa SY EN 28 D HESVAN
5399 A08

Geen opmerkingen:

Een reactie posten