dinsdag 31 oktober 2017

"Moeten alle moslims aan de Spinoza?" Vraagt Abdelkader Benali zich af.


In Trouw vandaag een column van een wat pissige Abdelkader Benali, die de spot drijft met de radicaliseringsadviseur van Eberhard van der Laan, de Ier David Kenning. En met name over diens vage praat over Spinoza die hij als het ware in z’n achterzak had. Benali schrijft: “De eloquente Ier begreep moslims beter dan ze zichzelf begrepen.”

Je kunt ook zeggen: De eloquente Ier begreep heel goed dat je bij B&W van Amsterdam in de voorbije jaren een portie Spinoza in je "adviezen" moest mengen. Ja, iets als “De 'Ethica' van Spinoza als tegengif tegen het radicalisme onder moslims.” Daar kon het op lijken.

Laat nu net Theodor Holman zich in Het Parool van vandaag ook druk maken om deze David Kenning. Ook hij grijpt terug op "lachwekkende krompraat" van Kenning die in een artikel in Het Parool van een jaar terug werd aangehaald: "Tegenwoordig werk ik op het gebied van contraradicalisering en gebruik ik Spinoza's denken om overheden te adviseren."


's Middags bracht Kristel van Teeffelen op de website van Trouw een achtergrondartikel, waaruit duidelijk werd waarom beide columnisten over hetzelfde onderwerp schreven. Ook in dat stuk lezen we over Spinoza.
David Kenning: “Mijn doel in Amsterdam is om Spinoza’s ideeën weer tot leven te brengen en zo bij te dragen aan de veiligheid op lange termijn.” En iets verderop in het stuk nog eens: “Ik zie het als een eer om de ideeën van Spinoza terug te brengen.”

Ja, die Kenning is gewoon een handige verkoper die z’n opdrachtgever goed naar de mond weet te praten. U wilt Spinoza? Dan krijgt u Spinoza.

Later zag ik dat Abdelkader Benali in een tweet op zijn column wees, waarop hij reacties kreeg.

Cf. blog van 15-01-2016: Burgemeester Van der Laan: "Spinoza is in Amsterdam nogal een heilige" waarin het ook - laconiek - over David Kenning ging.

 
 
 
 
 

 
 




 
 
 

 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten