donderdag 7 december 2017

Er bestaat geen Corpus Spinozanum –wel zit de Ethica in ‘t Corpus Corporum

Op diverse plekken in de wereld, meestal aan universiteiten, worden websites bijgehouden, waarop klassiek Latijnse en neo-Latijnse teksten (en soms Griekse) geraadpleegd kunnen worden.
Zo is er het CORPUS THOMISTICUM aan de Universiteit van Navarra; het Corpus Scriptorum Ecclesiasticorum Latinorum, met teksten van de Latijnse kerkvaders [cf.]; de bekende Perseus van Tufts University of Medford, Massachusetts – om er slechts enige te noemen.
En door de Universiteit van Zürich wordt een Corpus Corporum bijgehouden, waarin al deze ‘corpora’ bijeen worden gebracht [cf.].

Spinoza zat daar tot voor kort niet in, maar sinds twee maanden heeft in de rubriek Auctores scientiarum varii ook Spinoza een plaats gekregen; wel is alleen diens Ethica opgenomen, overgenomen van de Belgische website van Rudolf W. Meijer.*) Spinoza staat daar tussen onder anderen Renatus Cartesius, (alleen diens Meditationes de prima philosophia) en Desiderius Erasmus (alleen diens Adagia) en Franciscus Suarez (de Disputationes Metaphysicae).
Als b.v. de zoekterm HILARITAS wordt ingegeven levert dat 254 hits, waaronder naast die van Augustinus van Hippo e.a. ook de plaatsen waarin die term in de Ethica wordt gevonden in beeld komen. [Waarbij het maar goed is dat Meijer een index had opgenomen, zodat waar zo'n term in de 4e naamval staat die niiet wordt gemist).
Je vraagt je af waarom er nog altijd geen Corpus Spinozanum is.
__________

*) Rudolf W. Meijer heeft al jaren enige werken van Spinoza in het Latijn op internet
Ethica ordine geometrica demonstrata,
Tractatus de Intellectus Emendatione (TIE), and
Tractatus Politicus, with a selection of the Epistolae
Niet de TTP

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten