dinsdag 5 december 2017

Piero Martinetti (1872 – 1943) schreef “een meesterwerk van de Spinozistische literatuur”

Hij was professor in de filosofie, in het bijzonder de theoretische en morele filosofie. Hij onderscheidde zich omdat hij een van de weinige universiteitsprofessoren was, en de enige Italiaanse universiteitsfilosoof, die weigerden de eed van trouw aan het fascisme af te leggen.
Na zijn studie in Turijn en Leipzig en een hoogleraarschap in filosofie op middelbare scholen, werd hij professor in de theoretische en morele filosofie aan de Literatuurwetenschappelijke Academie van Milaan. Hij publiceerde een Inleiding tot de metafysica (1904), Spiritueel brevier (1922), Vrijheid (1928).
Nadat hij de eed van loyaliteit aan het fascisme had geweigerd, werd hij in 1931 met emeritaat gezonden. Hij trok zich terug in de villa van Spineto, een gehucht Castellamonte, in de buurt van zijn geboorteplaats. Van 1932 tot aan zijn dood wijdde hij zich uitsluitend aan persoonlijke filosofische studies en aan de redactie van de Rivista di Filosofia. Hij vertaalde zijn favoriete klassiekers (Kant, Schopenhauer), bestudeerde Spinoza diepgaand. Verder schreef hij Jezus Christus en het christendom (1934); Rede en geloof (1934), Het evangelie (1936); en monografieën over Hegel en Kant (1943)
In de laatste jaren van zijn leven verzamelde Martinetti de verschillende hoofdstukken die hij in een periode van dertig jaar had geschreven voor zijn monografie Spinoza. Daar de verslechtering van zijn gezondheidstoestand in 1941 hem belette verder te schrijven, zag Spinoza nog niet het licht, maar toen het in 1987 onder redactie van Franco Alessio werd uitgegeven, omschreef die het als wellicht “een meesterwerk van de Spinozistische literatuur. Het is een werk waarover lang is nagedacht door een van de meest geleerde en acute filosofische geesten van het Italiaanse denken van deze eeuw.”
Waarom het dan nog niet in het Engels of Nederlands vertaald is, mag Joost weten. Maar in Italië verscheen er dit jaar weer een uitgave, nu onder redactie van Francesco Saverio Festa (zie onder).
Martinetti zag uit de studie van Spinoza , misschien zelfs meer dan uit die van Kant, de hoogste vorm van vrijheid, als een verband tussen de theoretische en de praktische dimensie. Hij zag het Spinozisme als een "filosofisch geloof" aandachtig en klaar om zichzelf een intieme morele wet te geven: door het vinden van het juiste menselijk handelen in de realiteit. [cf. is verplaatst naar hier]
Zijn werk over Spinoza
P[iero] Martinetti, La dottrina della conoscenza e del metodo nella filosofia di Sinoza. In: Rivista di Filosofia 8, 3 (1916)
P[iero] Martinetti, La dottrina della libertà in B. Spinoza. In: Chronicon Spinozanum : Tomus Quartus [s. 14540] 4 (1924-1926), 58-67
P[iero] Martinetti, Modi primitivi e derivati, finiti e infiniti. In: Rivista di Filosofia 19, 3 (1927)
B[enedetto] Spinoza, Etica; esposta e commentata da Piero Martinetti. Torino : Paravia, 1928. - XII, 150 pp. - (Piccola biblioteca di filosofia e pedagogia).
P[iero] Martinetti, Problemi religiosi nella filosofia di Spinoza. In: Rivista di Filosofia 31, 4 (1939)
Heruitgaven
Etica [Ethica more geometrico demonstrata] / a cura di Piero Martinetti. - Bologna : Edizioni scolastiche Patron, 1969. - 210 pp. - (Paideia ; 1)
Piero Martinetti, Spinoza. Ed. a cura di Franco Alessio. Napoli : Bibliopolis, 1987. - 423 pp. - (Saggi Bibliopolis; 25).
Piero Martinetti, La religione di Spinoza. Quattro saggi, a cura di Amedeo Vigorelli, Ghibli, Milano, 2002. [De religie van Spinoza. Vier essays]
Baruch Spinoza, Etica, esposizione e commento di Piero Martinetti, Castelvecchi, Roma, 2014.
Piero Martinetti, Spinoza. A cura di Francesco Saverio Festa. Castelvecchi, 2017 [cf]

____________________________________

Le opere di Piero Martinetti digitalizzate in DigitUniTo [cf.]
PIERO MARTINETTI; A cura di Diego Fusaro op filosofico.n

Vigorelli, Amadeo: Martinetti lettore di Spinoza: il tempo e l'eterno. In: Spinoza: ricerche e prospettive; per una storia delle spinozismo in Italia: atti delle giornate di studio in ricordo di Emilia Giancotti, Daniela Bostrenghi & Cristina Santinelli (A cura di -). Napoli: Bibliopolis, 2007: 441-466. - (Istituto Italiano per gli Studi Filosofici, Serie Studi ; 34)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten