zaterdag 9 december 2017

Vraag is of dit boek van Jonathan Isael wel hier gesignaleerd moet worden


Voor en na het uitkomen van Jonathan Isael’s Revolutionary Ideas: An Intellectual History of the French Revolution from The Rights of Man to Robespierre [2014] had ik diverse blogs over dit boek. Onderaan de links erheen. Israel betoogde in zijn bekende omvangrijke trilogie dat de Radicale Verlichting bij Spinoza begon en werd overgenomen door Franse philosophes als Diderot, Helvetius en d'Holbach. Deze Radicale Verlichting zou gekenmerkt worden door het monisme van één substantie en eenheid van geest en materie, stond voor fundamentele gelijkheid, propageerde vrijheid van meningsuiting en vrije pers, twijfelde aan tradities en conventies en zou atheïstisch zijn. Dit werden de revolutionaire ideeën van de filosofen die tot de Franse Revolutie zouden hebben geleid – een revolutie echter die door Robespierre, geïnspireerd op ideeën van Rousseau, in terreur overging.
Voor een kritisch overzicht van Israel’s gehele werk verwijs ik naar een artikel van Rob Hartmans in de Nederlandse Boekengids 2016 #4. Enigszins schokkend vond ik de ontdekking dat Spinoza helemaal niet meer in dit boek, dit vervolg op de trilogie, voorkomt.
Enfin, toch hier de mededeling dat de Volkskrant vandaag een bespreking door Peter Giesen heeft van het onlangs vertaalde
Jonathan Israel, Revolutionaire ideeën. Een intellectuele geschiedenis van de Franse Revolutie. Uit het Engels vertaald door Bert Smilde. Van Wijnen; 1200 pagina's; €69,50
 
Mooie zin die meteen ook de titel werd van de recensie: “In Revolutionaire ideeën probeert Israel de Verlichting te redden uit de klauwen van de Terreur.

Eerdere blogs over dit boek van Jonathan Israel

Blog van 03-02-2014: Nieuw boek van Jonathan Israel op komst: "Revolutionary Ideas"
Blog van 15-03-2014: Bespreking in The Financial Times van Israel's "Revolutionary Ideas"
Blog van 10-04-2014: Weer kritische bespreking van 'vierde deel' van trilogie over de Radicale Verlichting
Blog van 11-05-2014: Bespreking in The Wall Street Journal van Israel's "Revolutionary Ideas"
Blog van 17-05-2014: Revolutionary Ideas in Nederlandse krant besproken
Blog van 16-03-2016: Inutilis scientia Spinozana [200] in Revolutionary Ideas komt Spinoza helemaal niet voor

Geen opmerkingen:

Een reactie posten