zaterdag 24 februari 2018

Steven Pinker gaf zijn nieuwe boek, Enlightenment Now, een motto van Spinoza mee



In het blog van 26 november 2017 over "Rebecca Goldstein’s keuze van Five Books”, vernamen we al van de komst van het nieuwe boek van haar partner.
Op 15 februari 2018 verscheen dan

Steven Pinker, Enlightenment Now: The Case for Reason, Science, Humanism, and Progress. Allen Lane / Penguin Random House, Feb 13, 2018 - 576 Pages – books.google

Spinoza komt er maar weinig in aan de orde: hij noemt het conatus-beginsel [cf.] en vat een stukje samen van het boek van zijn partner, Thirty-Six Arguments  for the Existence of God: A Work of Fiction, waarin zij ook Spinoza aan de orde stelt [cf. zie daarover ook dit blog].
 
Wel gaf hij het boek deze motto's mee:


Het motto van fysicus David Deutsch komt uit zijn bestselling book The Beginning of Infinity. Explanations That Transform the World [2012]. Pinker gaat er in zijn eerste hoofdstuk, "Dare to Understand," op in - hoe het n.l. een verdediging van het Kantiaanse Verlichtingsdenken is.  In Chapter 23, “Humanism,” maakt hij kritische kanttekeningen bij het motto van Deutsch en motiveert hij duidelijk waarom hij het motto van Spinoza – als kennelijk een fundamentelere - eraan vooraf laat gaan. [Cf.]


Tot slot, mijn behoefte aan eerlijkheid gebied mij toe te geven, dat ik tot het maken van dit blog (waaraan ik al eens begonnen was, maar dat ik vervolgens uitdrukkelijk achterwege liet) alsnog gekomen ben door het retweeten door Leon Kuunders van deze tweet. Het nu ontdekken van dat motto, maakte het voor mij alsnog interessant aandacht aan het boek te wijden.


 
 

6 opmerkingen:

  1. 14 febr. 2018 had The Times Litterary Supplement een review van DAVID WOOTTON over het boek.

    https://www.the-tls.co.uk/articles/public/comfort-history-enlightenment-now/

    20 febr. 2018 had Theos (a Christian think tank) een lang review van Nick Spencer: "Enlightenment and Progress, or why Steven Pinker is wrong." Hij geeft Pinker gelijk in het net veel statistieken onderbouwde betoog van Pinker dat er op alle fronten vooruitgang is. Maar hij bekritiseerd Pinkers neiging om alle credits toe te kennen aan de Verlichting. Hij specificeert 'de' Verlichting niet, maar vooral: er zou geen enkel negatief kantje aan de Verlichting zitten.

    https://www.theosthinktank.co.uk/comment/2018/02/20/enlightenment-and-progress-or-why-steven-pinker-is-wrong

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Peter Harrison, in een review "The Enlightenment of Steven Pinker" op 20 febr. 2018 op abc.net van de Australian Broadcasting Corporation, verwijt cognitive psychologist Pinker dat hij zich niet bij zijn eigen leest houdt en meent de historicus te kunnen spelen.

    http://www.abc.net.au/religion/articles/2018/02/20/4806696.htm


    Op 26 februari 2018 gaf Shem the Penman op Driven to Abstraction i.p.v. een review een soort samenvatting van Harrison's kritiek: The Enlightenment Problem of Steven Pinker

    http://www.patheos.com/blogs/driventoabstraction/2018/02/enlightenment-problem-steven-pinker/

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hier vermeld ik een heel kritisch review van Kevin D. Williamson review op 1 maart 2018 op National Review, getiteld: "A Failed Quest for Meaning." Volgens Williamson is de Verlichting een product van het christendom en niet iets tegenovergestelds dat zich daartegen verzette.

    https://www.nationalreview.com/magazine/2018/03/19/steven-pinker-enlightenment-now-review-failed-quest-meaning/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik voeg hieraan dit review toe van
      Nick Gillespie in the June 2018 issue of Reason: Steven Pinker Loves the Enlightenment.

      https://staging.reason.com/2018/05/21/steven-pinker-loves-the-enligh/

      Verwijderen
  4. Robert Tracinski gaf vandaag, 6 aug. 2018, nog eens een uitgebreid kritisch review in The Federalist

    https://thefederalist.com/2018/08/06/steven-pinker-show-defend-enlightenment-without-really-trying/

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Op 14 jan. 2019 in Quillette, (History, Must Reads, Politics, recent, Recommended, Science) gaf Steven Pinker een uitvoerige reactie op allerlei critici op zijn boek: Enlightenment Wars: "Some Reflections on ‘Enlightenment Now,’ One Year Later.
    [daarop vele tientallen, onleesbaar vele, reacties]
    https://quillette.com/2019/01/14/enlightenment-wars-some-reflections-on-enlightenment-now-one-year-later/
    als laatste reactie een link naar

    Phil Torres die op 26 jan. 2019 in Salon zijn commentaar geeft:
    "Steven Pinker's fake enlightenment: His book is full of misleading claims and false assertions"

    Harvard psychologist Pinker's bestseller "Enlightenment Now" is more than overly optimistic: It's deeply flawed

    https://www.salon.com/2019/01/26/steven-pinkers-fake-enlightenment-his-book-is-full-of-misleading-claims-and-false-assertions/

    BeantwoordenVerwijderen