maandag 5 maart 2018

Nieuws m.b.t. bijzonder hoogleraar in de Spinoza-studies, Henri Krop


In het persbericht van de Erasmus Universiteit Rotterdam over de benoeming per 1 sept. 2017 van Henri Krop op de leerstoel Spinoza-studies, werden enige aandachtspunten genoemd, waarop Krop zich de komende tijd zou richten.
Henri Krop zal zich de komende vier jaar in het bijzonder richten op de zogenoemde ‘kring van Spinoza’, een groep van vrienden en bewonderaars van de filosoof, dat er voor gezorgd heeft dat zijn werk voor het nageslacht bewaard is gebleven. Hij zal onder meer een geannoteerde Engelse vertaling met inleiding publiceren van Abraham Johannes Cuffeler's studie, Specimen artis ratiocinandi, naturalis & artificialis ad pantosophiae principia manudecens uit 1684. Dit werk, geschreven door een Haagse regent, is een van de weinige principiële verdedigingen van Spinoza's filosofie aan het eind van de zeventiende eeuw.
Naast dit onderzoek zal Henri Krop in het kader van deze leerstoel, in het derde jaar van de bachelor Wijsbegeerte, onderwijs verzorgen dat zich toespitst op de receptie van Spinoza. Daarnaast zal hij ook cursussen verzorgen voor HOVO Rotterdam.
Henri Krop zal tevens de rol van ambassadeur van het gedachtengoed van Spinoza gaan vervullen. In nauwe samenwerking met de Vereniging Het Spinozahuis zal hij lezingen en cursussen verzorgen en een lesbrief over het gedachtengoed van Spinoza samenstellen. Hij zal ook internationale contacten voor deze Vereniging gaan onderhouden.

Over dat laatste punt – internationale contacten - is vandaag op de website van de Ver. Het Spinozahuis te lezen:
Samenwerking Vereniging met Israelische collega's
Op 1 en 2 juli 2018 zal in Haifa het eerste “Nederlands-Israelistische Spinoza seminar” worden georganiseerd.
Het is de bedoeling dat deze bijeenkomsten bestemd voor (jonge) Israëlische en Nederlandse Spinoza-onderzoekers afwisselend in Nederland en Israël zullen plaats vinden. De reden voor deze samenwerking is dat Spinoza zowel voor Nederland als voor Israël een bijzonder belang heeft.
Het thema zal zijn: het Theologisch-politiek traktaat en tijdens het seminar zal een bezoek worden gebracht aan de universiteitsbibliotheek, waar zich het befaamde Klefmann exemplaar met Spinoza’s aantekeningen bevindt. Keynote sprekers zullen zijn; Elhanan Yakira en Henri Krop.

Inaugurale oratie op 21 sept. 2018
In haar blog van gisteren schreef Els van Swol dat Henri Krop op 21 september a.s. zijn oratie zal uitspreken als bijzonder hoogleraar Spinozastudies aan de filosofiefaculteit van de Erasmusuniversiteit Rotterdam. Zij is meestal goed geïnformeerd, dus kunnen we ervan uitgaan dat dit klopt.
Dat blog van haar was voor deze blogger extra interessant, daar ze gebruikmaakte van een tekst van Henri Krop, die zij hier had aangetroffen. Ik vind heel mooi te lezen hoe ze dat deed. In ieder geval bleek uit die tekst hoe Krop al enige tijd bezig is met de ‘kring van Spinoza’.  
Jammer wel, dat Henri Krop geen pagina heeft bij academia.edu, maar wel geeft hij een indrukwekkend overzicht van zijn publicaties op zijn website bij de EUR, waarvan jammer genoeg slechts een enkele vrij toegankelijk is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten